poniedziałek, 26 września 2011

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami.

W ubiegłą niedzielę w Krynicy-Zdrój odbył się Sądecki Jarmark Regionalny, na krynickim deptaku można było zapoznać się z produktami regionalnymi, popróbować kuchni sądeckiej i nabyć przeróżne kulinarne cudeńka :)
Największa kolejka ustawiła się do straganu z "owocem łąckim". Gmina Łącko słynie z sadów owocowych. Łąckie sady mają długa tradycję, już w XII wieku uprawiano w tym regionie owoce. Suszone jabłka były spławiane Dunajcem do Wisły i dalej do Gdańska, gdzie były transportowane drogą wodną do innych krajów Europy. Jabłka łąckie w 2005 roku, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Charakteryzują się dużym rumieńcem, który pokrywa większą część owocu i jest znacznie mocniejszy od jabłek pochodzących z innego regionu. Mają wyrazisty smak i głęboki zapach, są soczyste i bardzo aromatyczne.  Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Są naprawdę Pyszne!



Kasza jaglana z prażonymi jabłkami
/porcja dla 2-3 osób/

100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka
2 łyżeczki miodu
2 duże jabłka
sok z połówki cytryny

Kaszę jaglaną należy opłukać na sitku pod wodą aby pozbyć się goryczki. Włożyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie całe mleko. Pod koniec gotowania do kaszy dodać łyżeczkę miodu (można więcej, wedle gustu). Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody i dusić 8 min pod przykryciem. Na koniec gotowania jabłka dosłodzić miodem, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka (ja użyłam 1 łyżeczkę).
Na gotową kaszę wyłożyć uprażone jabłka, można posypać cynamonem, polać miodem, jak kto woli :)

Smacznego.

4 komentarze:

  1. uwielbiam i kasze i jabłka i takie danie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. kaszy jaglanej jeszcze nigdy nie jadłam :(ale czytałam o jej zdrowotnych właściwościach.Super przepis na śniadanie lub kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie daje dużo energii na cały poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kaszy jaglanej w takiej formie...wygląda pysznie. I te jabłka...

    OdpowiedzUsuń