piątek, 16 września 2011

Ryba w soli. MI PESCADO A LA SAL.





Jest to jeden z najprostszych sposobów na rybę a zarazem jak dla mnie jeden z najlepszych.


Ryba pieczona w soli
/na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki Jamie does.../

2 średniej wielkości ryby, wypatroszone (wykorzystałam doradę)
1 kg soli gruboziarnistej
5 ząbków czosnku
1 cytryna
oliwa
sól
pare gałązek rozmarynu i tymianku

Piekarnik rozgrzać do maksimum. Żaroodporną brytfankę wysypać solą wymieszaną z dwiema łyżkami wody tak aby pokryła dno i powstała ok 1,5 cm warstwa.
Do środka ryby włożyć po gałązce rozmarynu i tymianku, plasterek cytryny oraz po ząbku czosnku. Ryby ułożyć w brytfance na soli, lekko przycisnąć, zasypać je resztą soli.
Piec ok. 15-20 min., wszystko zależy od wielkości ryby.

Żeby sprawdzić czy ryba się upiekła, należy nakłuć środek ryby nożem, jeżeli jest gorący danie jest gotowe.

 Alioli do polania ryby:

3 ząbki czosnku utłuc ze szczyptą soli , wymieszać ze 100 ml oliwy i łyżką soku z cytryny.

Ściągnąć pozostałą sól,ułożyć na talerzu, polać alioli. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Polecam szpinak na maśle, pieczone ziemniaczki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz