wtorek, 18 października 2011

Czarny makaron i pomarańczowe promyczki dyni przeplecione zielonymi wstążkami szpinaku


Dzisiejszy piękny, słoneczny poranek zainspirował mnie do stworzenia tego dania. Od spodu  nieco pochmurnego, jak przystało na jesień - za sprawą czarnego makaronu, ale rozświetlonego promykami karmelizowanej dyni.

Czarny makaron z karmelizowaną dynią i szpinakiem
/porcja dla 2 osób/

100 g makaronu tagliatelle al nero di sepia
300 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mascarpone
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki masła
oliwa
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przez 30 sek. dwa ząbki czosnku, dodać dynię i dusić około 9 min. pod przykryciem, do momentu aż dynia zmięknie.
W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła z odrobiną oliwy, dodać pokrojony czosnek oraz gałkę muszkatołową /ja dodałam płaską łyżeczkę/ smażyć chwilkę i wrzucić liście szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 4 min. 
W tym czasie wstawiamy makaron.
Gdy szpinak będzie gotowy, dodać serek mascarpone i pół chochelki wody z ugotowanego makaronu. Ewentualnie można jeszcze doprawić sola i pieprzem do smaku. Całość chwilę pomieszać.
Gdy dynia będzie już gotowa /miękka ale nie rozpadająca się/, posypać ją cukrem trzcinowym i karmelizować przez ok. 2 min. uważając aby cukier się nie przypalił. 
Ugotowany makaron układamy na talerzu, na górę dajemy szpinak z sosem z mascarpone i ozdabiamy słoneczną karmelizowana dynią :) 

Smacznego i słonecznego dnia!



10 komentarzy:

  1. Pieknie wygląda i na pewno wybornie smakuje...z taki skladnikami musi!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i słoneczne. Trzy kolory jesieni na jednym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda to naprawdę interesująco. ;) Spróbowałabym z chęcią takiej kombinacji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolory :-)Bardzo apetycznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, ciekawe, a czy mascarpone dodaje dużej słodkości i jest to wyczuwalne?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dariaanna,
    mascarpone sprawia, że szpinak jest kremowy i dzięki niemu powstaje sos. Słodkości dodaje karmelizowana dynia.
    Spróbuj, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny obiad na jesienne dni;) i jak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kontrast kolorystyczny! Ta karmelizowana dynia w towarzystwie szpinaku brzmi tajemniczo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń