niedziela, 25 marca 2012

Ziemniaczana zupa krem z rozmarynem.

Z miłości do zup, i z pustek w szafkach postała....
kremowa zupa ziemniaczana :)



Ziemniaczana zupa krem z rozmarynem i smażonymi pieczarkami
/porcja dla 2-3 osób/

2 średnie ziemniaki
1 korzeń pietruszki
1 mały por
ząbek czosnku
świeży rozmaryn 
trochę tymianku
kilka pieczarek
oliwa do smażenia
sól do smaku
700 ml bulionu warzywnego

Warzywa obrać, pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa z rozmarynem i tymiankiem. Całość poddusić chwilę, do momentu aż warzywa trochę zmiękną. Podduszone warzywa zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 min. W międzyczasie można na patelni podrumienić i usmażyć pieczarki.
Gotową zupę zmiksować na gładki krem, w miseczkach przybrać pieczarkami.

Smacznego! ;)





piątek, 9 marca 2012

Makaron z pieczonym bakłażanem.



Przepis prosty jeżeli chodzi o składniki i banalnie łatwy w wykonaniu!
Efekt zaskakująco pyszny! :) ale już jakiś czas temu przekonałam się, że pieczone warzywa nabierają nowego wymiaru smaku.


Makaron z pieczonym bakłażanem
/porcja dla 2 osób/


2 średniej wielkości bakłażany
1 duża łyżka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
parmezan
kilka orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sól
pieprz
dowolny makaron

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia ułożyć pokrojony bakłażan, czosnek, pomidorki - całość polać oliwą, suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Piec warzywa przez ok 30 min., aż będą miękkie a bakłażan złocisty.
/Bakłażan przed pieczeniem polecam solidnie posolić i odstawić na 20 min., następnie spłukać-w ten sposób pozbywamy się goryczki/.
Tymczasem można ugotować makaron, pamiętając aby przy odcedzaniu pozostawić pół kubeczka wody z gotowania /do łatwiejszego rozprowadzenia sosu/.
Upieczone warzywa z dodatkiem 2 łyżek parmezanu oraz orzechów zmiksować w blenderze na gęsta pastę /część bakłażana można odłożyć i posypać nim potrawę/.
Gotowe puree połączyć z ugotowanym makaronem i częścią wody z gotowania /tyle, aby sos się łatwo rozprowadził/.
Nałożyć do miseczek, posypać parmezanem i gotowe!

Smaczego!