Z miłości do zup, i z pustek w szafkach postała....
kremowa zupa ziemniaczana :)
Ziemniaczana zupa krem z rozmarynem i smażonymi pieczarkami
/porcja dla 2-3 osób/
2 średnie ziemniaki
1 korzeń pietruszki
1 mały por
ząbek czosnku
świeży rozmaryn
trochę tymianku
kilka pieczarek
oliwa do smażenia
sól do smaku
700 ml bulionu warzywnego
Warzywa obrać, pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa z rozmarynem i tymiankiem. Całość poddusić chwilę, do momentu aż warzywa trochę zmiękną. Podduszone warzywa zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 min. W międzyczasie można na patelni podrumienić i usmażyć pieczarki.
Gotową zupę zmiksować na gładki krem, w miseczkach przybrać pieczarkami.
Smacznego! ;)